De ontdekking van Australië

ingevoerd op 24-6-2013

Het Duyfken gaat naar Oost-Indië.
In 1603 vertrok het Duyfken in de vloot van Steven van der Haghen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Steven_van_der_Hagen) (1) opnieuw naar Indië, maar nu met schipper Willem Janszoon uit Amsterdam.
In 1604 en 1605 werd het Duyfken ingezet voor verbinding tussen de door de Verenigde Compagnie gevestigde lokale handelsposten.

Duyfken gaat handelsconnecties zoeken.
Op 18 november 1605 vertrok het Duyfken weer met schipper Willem Janszoon van uit Banda, met als opdracht nieuwe handelsconnecties te vinden op het grote land van ”Nova Guinea”. Aan boord bevond zich de VOC - onderkoopman Jan Lodewijcksz. Rossingyn.
Ze zeilden in oostzuidoostelijk richting tot ze via de ”kei-eilanden” en het oostelijk gelegen ”Aroe-eilanden”, naar de kust van Nieuw Guinea bij de rivieren noord van de ”Frederik Henderiks Eiland”, hebben ze water ingenomen. De rivier werd ”Keerweer” genoemd .

Ronden de Valse Kaap.
De Duyfken koos weer de zee en ronde het ”Frederik Henderiks Eiland”, Op de punt van dit eiland lag een modderbank die net boven het water lag en ca 32 zeemijlen ver in zee strekte. Op het zicht van het landpunt van het eiland werd de ”Valse Kaap” (False Cape) genoemd. Door het peilloden van einde van de modderbank kon in diepwater de Valse Kaap gerond worden en zeilde het Duyfken in zuidoostelijk richting door de ”Arafurazee” en de ”Golf van Carpentaria” in.

Australië ontdekt.
Na 320 zeemijlen liet Willem Jansz. het anker vallen op de rede van het ”Papoea Nieuw Guinea”, dat dacht Willem Jansz. Het bleek echter later dat het schiereiland Cape York van Australië.
Hij liet het anker vallen in de monding van de ”River Pennefather” aan de westkust van Cape York, Australië. Willem Jansz. liet zich roeien naar de wal en stapte als eerste westerling op de grond van het ”Nieuw Holland”.(2)

Albatross Bay (Weipa).
Verder van het zuiden van de Pennefather werd de kust onderzocht voor handelscontacten. Na 20 zeemijlen van de Pennefather Rivier ging de Duyfken voor anker in de ”Albatross Bay”. Hier vonden ze zoetwater in de rivier de ”Weipa”.
Deze rivier heeft een grote verhang zodat het zeewater van de Golf Carpentaria niet ver indringen in de rivier. Stroomopwaarts van dit punt kan het in de rivier in de vaten vol met zoetwater in te nemen.

De Duyfken verlaat Cape Keerweer.
Verder zeilde de Duyfken langs de kust naar het zuiden. Na 80 zeemijlen ging het Duyfken voor anker. Willem Janszn. wilde niet verder langs de saaie en stille kust waar geen handel te drijven was en hij steeds verder van thuis raakte, besloot hij anker te lichten en de ontdekkingsreis naar het noorden verder uit te voeren. Het punt dat Willem Janszn. keerde naar het noorden gaf hij de ”Cape Keerweer”. Bij het Albatross Bay werd weer water ingenomen. Bij het noorden van de landtong 13°40 ZB van de Albatross Bay werd later ”Duyfkens Point” genoemd.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noten:
(1) Dezelfde Steven van der Haghen voerde voor zijn Hoornse bazen verschillende tochten uit op de landen aan de Middellandse Zee, waarvoor de Hoornse kooplieden als eersten in deze `Straatvaart’ de contacten hadden gelegd.
(2) In 1957 werd een bronzen gedenkplaat hier geplaatst.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zijn het de Portugezen die Australië hebben ontdekt (http://archeologieonline.nl/nieuws/vondst-kanon-kan-nieuw-licht-werpen-op-ontdekking-australië)?
Ondertussen is aan de strand van het Australië bij een bijzonder lage zeestand een Portugees bronzen kanon uit de 16de eeuw (eerder dan Willem Janszoon), gevonden.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Volgende Blog: Eerste kennismaking met de Aboriginals (http://www.zuiderzeehoorn.nl/nw-27093-7-3472773/nieuws/eerste_kennismaken_met_de_aboriginals.html)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De ontdekkingstocht van Willem Jansz. met het scheepje Duyfken De ontdekkingstocht van Willem Jansz. met het scheepje Duyfken
Gedenkplaat geplaatst in het jaar 1957 bij Pennefhater Rivier   Gedenkplaat geplaatst in het jaar 1957 bij Pennefhater Rivier
Het Duiyfken maakt een ontdekking van de Cape York, Autralie Het Duiyfken maakt een ontdekking van de Cape York, Autralie
Cape York.De plaatsen  die Willem Jansz v.d. Duyfken naam heeft gegeven Cape York.De plaatsen die Willem Jansz v.d. Duyfken naam heeft gegeven
Pennefather rivier waar Willem Jansz  de westerling die de eerste voet op Australië zette.  Pennefather rivier waar Willem Jansz de westerling die de eerste voet op Australië zette.