Laden, Lossen en Loodsen

ingevoerd op 29-6-2013

Problemen met de ondiepten van de Zuiderzee.
Door de ondiepten van de Zuiderzee, de verzanding van de havens en de grote diepgang van ruim 5 meter van deze toentertijd reusachtige schepen, werden ze gelost en geladen op de Koopvaarders Rede van Texel (http://www.regiocanons.nl/noord-holland/noordkop/de-rede-van-texel). De lading en een groot deel van de bemanning werden met kleine schepen de zogenaamde lichters van boord gehaald of aan boord gebracht en naar de haven vervoerd. Meestal gebruikte men hiervoor de ”kagen” (http://nl.wikipedia.org/wiki/Kaag_(schip)) en “wijdschepen”.
Lichters werden vaak ingehuurd maar waren ook in vaste dienst bij de VOC. Zo had de Kamer van Amsterdam in de 18de eeuw een twintigtal schippers met lichters in vaste dienst. Bij hoogtijdagen moest er hier ook nog worden ingehuurd.

Loodsen brengen schepen binnen.
In 1615 werd door de bewindhebbers van de VOC bepaald dat hun schepen alleen door geadmitteerde (geëxamineerd en ingeschreven) loodsen mochten worden binnen gehaald. Deze loodsen hadden een grote kennis van de Noordzee en de zeegaten en konden omgaan met de grote schepen. Ze voeren vaak mee met de oorlogsschepen van de konvooidienst en werden al bij de ingang van het kanaal overgezet op de VOC schepen.
In 1622 werd deze regel ook van kracht voor de schepen van de Westindische Compagnie (http://nl.wikipedia.org/wiki/West-Indische_Compagnie).

Afb. 5. Loodsboot, Rede van Vissingen. Schilderij, Jan Frederik Shüz, 1879. Zeeuwsmaritiem muZEEum.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Volgende Blog: Ceelverkopers of zielverkoper. (http://www.zuiderzeehoorn.nl/nw-27093-7-3474075/nieuws/toelichting_2_ceelverkopers_of_zielverkopers.html)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bij ruig weer gaat de Texelse Loods een VOC schip naar binnen loodsen Bij ruig weer gaat de Texelse Loods een VOC schip naar binnen loodsen
Een lichter naast het VOC schip om de last over te nemen Een lichter naast het VOC schip om de last over te nemen
Windstil ligt een wijdschip of lichter voor anker. Petrus Schenk, Friesscheepvaartmuseum Windstil ligt een wijdschip of lichter voor anker. Petrus Schenk, Friesscheepvaartmuseum
Een loodsman komt aan boord van een schip. Deel van tekening van Joost van Geel 1665. Rijksmuseum. Een loodsman komt aan boord van een schip. Deel van tekening van Joost van Geel 1665. Rijksmuseum.
Rede van Vlissingen loodsboot Rede van Vlissingen loodsboot