Situatie in de havensteden van het Noorderkwartier

ingevoerd op 29-6-2013

Situatie in Westfriese havensteden voor zieke schepelingen.
De havensteden zoals Hoorn en Enkhuizen hadden geen speciale quarantaine plaats voor zeelieden. De zieke schepelingen werden evenals de burgers opgenomen in één van de godshuizen zoals de stadsgast- en weeshuizen van de stad.
Voor de oorlogsgewonde of zieke zeelieden van de Admiraliteit werd in 1770 te Enkhuizen de oude leegstaande ”Geschuts en Klokgieterij (http://uitdeoudedoos.kroniekvanenkhuizen.nl/ets-geschut-en-klokgieterij-omstreeks-1726)” aangekocht en ingericht tot Marinehospitaal geschikt voor 500 patiënten.
In Hoorn werd in 1796 voor de zieke soldaten een hospitaal of infirmerie ingericht in het voormalige pakhuis van de VOC ”De Lastdrager” aan de Vollerswaal.
Speciaal voor het onderbrengen van patiënten met een besmettelijke ziekte zoals cholera werd in Hoorn pas in 1832 het aan de Binnenluiendijk aangewezen als isolatie afdeling van het stadsziekenhuis.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Volgende Blog: Naschouwing (http://www.zuiderzeehoorn.nl/nw-27093-7-3474095/nieuws/nabeschouwing.html)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geschut en klokgieterij, C.Pronk, Enkhuizen,1- 1726.Wfm Geschut en klokgieterij, C.Pronk, Enkhuizen,1- 1726.Wfm
VOC ziekenhuis VOC ziekenhuis