De hoogtemetingen van de kaden t.o.v. het NAP.

ingevoerd op 26-7-2013


De berekenen van de hoogte ligging van de kaden van de Turfhaven en de Vismarkt t.o.v NAP (http://nl.wikipedia.org/wiki/Normaal_Amsterdams_Peil).

Op de dag van de storm in 1775 stond het water tot op de kade 7 voeten hoog tot aan de kloppers van de deuren. We nemen aan dat er sprake was van de Rijnlandse voeten van 0,3140 meter. De hoogte wordt dan 7 x 0,3140 = 2,2 meter.

De hoogten zijn berekend naar het referentiehoogte het NAP (https://www.rijkswaterstaat.nl/zakelijk/open-data/normaal-amsterdams-peil/index.aspx). Het oude deel van de stad ligt tussen twee grachten die constant met het Markermeer zijn verbonden. Aan de zuidkant ligt de kade van de Vismarkt en aan de noordzijde de kade van de Turfhaven (hoek Achterstaat-Achter de Vest).
Op een windstille dag in juli 2012 werd de waterstand van het Markermeer bij het meetpunt bij Edam door de Rijkswaterstaat (RWS) opgegeven als -21cm.NAP. Direct daarna werden met een meetlat de hoogten van de kade en de waterspiegel gemeten. Bij de Vismakrt was dat 108 cm. en bij de Turfhaven 70 cm.

Uit deze metingen kunnen de hoogteliggingen van de kaden tov. het NAP worden berekend. De kade bij de Vismarkt ligt 87 cm boven NAP en de kade van Turfhaven 49 cm. boven het NAP.
(Zie de figuur boven.)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Volgende Blog: De berekening van de hoogte Roode Steen. (http://www.zuiderzeehoorn.nl/nw-27093-7-3478447/nieuws/de_berekening_van_de_hoogte_roode_steen.html)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De hoogte liggen van de kaden t.o.v. NAP De hoogte liggen van de kaden t.o.v. NAP