Zijn het de Portugezen die Australië hebben ontdekt?

ingevoerd op 8-11-2013

Draaibas gevonden op Dundee Beach Darwin.
Aan de Westkust van Australië op het Dundee Beach zo’n 65 km zuidwest van Darwin is in januari 2010 bij een extreem laagwater door de dertienjarige Christopher Doukas een kanon gevonden.

Het kanonnetje lijkt van Portugezen te komen
Het kleine bronzen kanon van 1,5 meter lang, werd door archeologen gezien als een Portugees kanonnetje uit de 16de eeuw. Het kanonnetje van 1,5 á 2 pond kaliber, heet in de Nederlandse maritieme taal een “draaibas”, in het Engels een “swivel-gun”. De draaibas staat op een draaiconstructie met een ijzeren pen op de reling van het schip. Met de hand kan de draaibas in alle richtingen schieten.

Opschudding in Australië.
De gevonden draaibas heeft een flinke opschudding teweeg gebracht bij de Australiërs. Eerst was Australië ontdekt door Engelsman James Cook in 1770, daarna de Hollander Willem Janszoon in 1606. Deze vondst wilde men een nieuw licht werpen op de ontdekking van Australië.
Het draaibasje van de Portugese afkomst werd breed uitgemeten door nieuwsbronnen op het web en de Australische pers.
Een uitgebreid onderzoek naar de afkomst van het wapen werd uitgevoerd.

Al eerder kanons gevonden uit zuidoost-azië (1)
Aan de westkust van Australië zijn meerdere kanons gevonden die uit het einde van de 18de eeuw afkomstig waren uit zuidoost-azië.

Meer artefacten verwijzen naar Portugezen.
De laatste jaren vinden de archeologen van Australië steeds meer artefacten die verwijzen naar de Portugezen. Zelfs heeft men in de taal van de Aboriginals een aantal woorden gevonden die afkomstig zijn van de Portugese taal.
De Portugezen hadden periode van 1515 t/m 1975 een deel van Timor gekoloniseerd. Hemelsbreed over de Timor zee lag oostelijk ,400 zeemijlen (740 km) van Australië. Het is daarom wel mogelijk dat er in de toekomst een hard bewijs zal komen dat de Portugezen het Australië hebben ontdekt.

Ondezoek draaibas komt hoogwaarschijnlijk uit zuidoost-azië.
Hoe is het onderzoek van het draaibasje van Christopher Doukas verder verlopen? Het museum Gallery van het Northern Territory die het onderzoekt heeft uitgevoerd zegt het volgende:
In January 2012, a swivel gun found two years before at Dundee Beach near Darwin was widely reported by web news sources and the Australian press to be of Portuguese origin (http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_the_Portuguese_discovery_of_Australia#cite_note-80). However initial analysis by the Museum and Art Gallery of the Northern Territory indicates it is probably also of South East Asian origin (http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_the_Portuguese_discovery_of_Australia#cite_note-81).The Museum holds 7 guns of South East Asian manufacture in its collections. Another swivel gun of South East Asian manufacture, found in Darwin in 1908, is held by the Museum of South Australia (http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_the_Portuguese_discovery_of_Australia#cite_note-83).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noten:
(1) Kanonnen worden in de maritieme wereld kanons genoemd.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Volgende Blog  Duyfken wordt verkocht (http://www.zuiderzeehoorn.nl/nw-27093-7-3525534/nieuws/de_replica_van_het_voc-schip_de_duyfken_wordt_verkocht.html)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Linksmidden is  de gevonden draaibas op  Dundee Beach-Darwin Linksmidden is de gevonden draaibas op Dundee Beach-Darwin
De ”Swivel-gun” gevonden door Christopher Doukas De ”Swivel-gun” gevonden door Christopher Doukas
Type draaibas Type draaibas
Type draaibas Type draaibas
Dundee Beach Darwin Dundee Beach Darwin