Galeien met gewapende Geuzen 1574.

ingevoerd op 30-12-2013

De galeien op een schilderij van J.H. Isings (1884-1977).
Deze geschilderd historische wandplaat voor gebruik op school, geeft Isings een goede indruk gegeven op de kinderen hoe de galeien werden gebruikt door de Geuzen om de Spanjaarden te verdrijven. Op 3 oktober 1574 werd Leiden ontzet.
De galeien varen in de richting van de stad. Uit het zwaaien van de vlaggen blijkt dat de geuzen op de Spaansgezinden de strijd al hebben gewonnen. De pramen op de voorgrond zijn volgeladen met voedsel bestemd voor de bemanning van de galeien.

De galeien.
De galeien zijn uitgerust met 12 roeiers en gewapende soldaten De galeien hebben een scherpe rampunt . In de opbouw zijn de lopen van twee kanonnen te zien. De roeier zijn beschermd door de zijkanten van de galei en in de achterzijde zitten de hogere officieren door een kogel vanger.
De galeien zijn ook uitgerust met een latijnzeil dat opgerold over de spriet aan de mast is opgebonden. Het zeil wordt gebruikt op groot water en langere trajecten.

Het latijnzeil.
Een latijnzeil is een driehoekig zeil dat van linnen, hennep of katoen is gemaakt. Met de punt van het zeil naar voren is het mogelijk om aan de wind te zeilen. Isings heeft dit fijn en precies geschilderd hoe dit latijnzeil is opgebonden op de spriet. Aan de voorkant dunner en naar achter dikker is opgebonden.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Volgende blog:Krantenartikel Prima als slager eigen vlees keurt (http://www.zuiderzeehoorn.nl/nw-27093-7-3515733/nieuws/krantenartikel_prima_als_slager_eigen_vlees_keurt.html)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Geuzen uit Zeeland ontzetten Leiden op 3 oktober 1574.  Ising J.H. Historische schoolwandplaat Geuzen uit Zeeland ontzetten Leiden op 3 oktober 1574. Ising J.H. Historische schoolwandplaat