De replica van het VOC-schip de Duyfken wordt verkocht.

ingevoerd op 9-4-2014


Uit het zeilmagazine `zeilen´ van Nederland.


Afgelopen weekend werd het schip aangeboden in de Australische krant The Weekend Australian. De Stichting die het schip beheert zoekt organisaties of individuen die de toekomst van de replica zeker willen stellen. De stichting kan de onderhoudskosten, jaarlijks ongeveer 300.000 euro, zelf niet meer opbrengen. De Australische overheid wil geen geld beschikbaar stellen. De Duyfken is ondertussen afgetuigd en ligt nu in de Fremantle vissershaven te wachten wat er over zijn toekomst wordt beslist.
De Duyfken heeft in totaal meer dan 35.000 mijl gevaren op vier oceanen. Vorig jaar zeilde de replica van Australië naar Nederland om het VOC-jaar op te luisteren. Hij bezocht in dat kader diverse plaatsen langs de kust en het IJsselmeer. In december 2002 is het schip op een containerschip teruggekeerd naar Australië.
Het bestuur van de Australische Duyfken 1606 Replica Foundation wil het liefst dat het VOC-schip in Fremantle gestationeerd blijft. Een bod uit die stad of omgeving krijgt voorrang. Ook wil het bestuur graag dat er met de replica gezeild blijft worden en dat het publiek kennis kan blijven nemen van de geschiedenis van de Europese ontdekkingsreizen van het Australische continent en die van De Duyfken in het bijzonder. De originele Duyfken ontdekte in 1606 Australië. Het schip zonk twee jaar later bij de Noord-Molukken.
B. van Tilburg, voorzitter van de Nederlandse Stichting Duyfken, ziet De Duyfken het liefst weer terugkeren naar Nederland. Maar hij betwijfelt of er een geldschieter gevonden wordt. Hij hoopt wel dat het VOC-schip een maritieme bestemming krijgt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Volgende Blog:  Nederland financierde 10% van kosten replica Duyfken (http://www.zuiderzeehoorn.nl/nw-27093-7-3581703/nieuws/nederland_financierde_10_van_kosten_replica_duyfken.html)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Duyfken in volle zee Duyfken in volle zee