Verkregen informatie voor de ontdekkingsreis van de Duyfken

ingevoerd op 12-11-2014

----------------------------------------------DE INFORMATIE VOOR DE HEENREIS.----------------------------------------------

De V.O.C hield ontdekkingreizen geheim.
De Verenigde Oost-Indische Compagnie lieten de schepen uitvaren om naar onbekende gebieden om handel te kunnen drijven en op geschikte plaatsen een handelsposten op te richten.
De opdracht van de V.O.C aan de Willem Jansz. en onderkoopman om nieuwe handelsbetrekkingen met onbekende delen van Nova Guinea. Tijdens de ontdekkingsreis werden de beschrijving van het land, de getekende kaarten en de logboeken, waren vanaf 1602 door de V.O.C. in geheim gehouden.

De kust van Cape York werd in kaart gebracht.
Het logboek van het Duyfken was in de 17e eeuw verdwenen. Waar komen dan de gegevens van deze reis vandaan? Willem Janszn. had, tijdens de verkenning van de kust van Nova Guinea, ook in kaart gebracht. In plaats van de kust van Nova Guinea had Willem Jansz. de westkust van Cape York, van Australië in kaart gebracht. Deze kaart werd later het bewijs dat Willem Janszn. Australië had ontdekt.

Spionage door de Engelsen.
Toen het vertrek van het Duyfke uit Banda op ontdekkingsreis ging, lag een Engels schip met kapitein John Saris voor anker. Bij de terugkomst van de Duyfke lag dit schip er nog.
Tijdens de reis en na de terugkomst van het Duyfken heeft de kapitein John Saris veel gegevens weten te vergaren. John Saris wist, daar waar de Hollander was geweest, geen handel kon drijven. Ook wist hij dat er door de Papoea’s de heidense menseneters, negen waren gedood. Hier was het duidelijk dat John Saris aan het spioneren was voor Engeland. Met die gegevens kon men later de zeereis van Duyfken ongeveer in kaart worden gebracht.

----------------------------------------------DE INFORMATIE VOOR DE TERUGREIS.----------------------------------------------

De geheimen van de V.O.C worden vrij gegeven.
Toen de V.O.C op 31 december in het jaar 1799 het VOC failliet ging, werden de geheimen vrijgegeven.
De boeken hebben deze geheime opgenomen en stonden onder de auteursrechtelijke bescherming. Door de oud geworden boeken en van de auteurswet zijn vervallen, gaat Google de Hollands zeevaarders verbreed verspreiden. De inhoud van de oude boeken die in bibliotheken liggen worden gescand en gedigitaliseerd en op het internet geplaatst.

Google zoekt boeken en maak ze bruikbaar voor groot publiek
(vert) “Over de missie van Google Book Search van Google is om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken. Google Book Search helpt lezers ontdek boeken ter wereld, en helpt auteurs en uitgevers een nieuw publiek te bereiken”.
Zo’n boek is “TE AMSTERDAM, in het Etablissement voor de Zeevaart. van de Wed. G. HULST VAN KEULEN”. Het boek van 1868 bevatte gegevens over de Hollandse zeereizen, die van geheim gehouden V.O.C in 1799 vrijgegeven zijn. Van de ontdekkingsreis is alleen overgebleven het einde van de reis van de Torresstraat terug naar Banda.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bron:
De bron is het boek is “TE AMSTERDAM, in het Etablissement voor de Zeevaart. van de Wed. G. HULST VAN KEULEN”. Het boek van 1868 bevatte gegevens over de Hollandse zeereizen, die van geheim gehouden V.O.C in 1799 vrijgegeven zijn.
De Reizen der Nederlanders (https://archive.org/stream/dereizendernede00leupgoog/#page/n4/mode/2up)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Volgende Blog: Het einde van het dappere Duyfken. (http://www.zuiderzeehoorn.nl/nw-27093-7-3472782/nieuws/het_einde_van_het_dappere_duyfken.html)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------