Westfries Museum nieuwe aanwinsten

Een oorlogsfregat en andere scheepsverkeer

 

KRANT - 17 N0VEMBER 2019  -  WEST FRIESLAND OP ZONDAG - PAGINA 9.

In de tentoonstelling Koele Wateren, die u sinds kort bewonderen in het Westfries Museum, is een aantal bijzondere werken te zien. Eén van deze werken is het penschilderij ‘Een oorlogsfregat en ander scheepsverkeer in stormachtig weer’ van OIfert de Vrij. (Matthias Withoos)

Bij zijn dood liet de 17e-eeuwse Hoornse penschilder mr. Olfert de Vrij ruim dertig werken na. Alleen van slechts drie van deze werken is de huidige verblijfplaats bekend. Eén daarvan. Een oorlogsfregat en ander scheepsverkeer in stormachtig weer, is nu terug in Hoorn. Het hangt samen met werken van Willem van de Velde de Oude en Ludolf Bakhuysen, beide uit de collectie van het Rijksmuseum, in een kleine expositie die uitmaakt van de tentoonstelling Koele Wateren. Het penschilderij is één van de bijzondere recente aanwinsten die het museum vanaf 9 november expo(Matthias Withoos)(Matthias Withoos)seert.

Oifert de Vrij (1635-1699) groeide uit tot een van de technisch meest begaafde penschilders van de zeventiende eeuw. Het is volgens museumdirecteur Ad Geerdink dan ook een lot uit de loterij dat het dat het museum een werk van De Vrij heeft kunnen kopen. Een tweede belangrijke aankoop die vanaf 9 november te zien is in het Westfries Museum, is het werk ‘Sottobosco met landschap en jachtstilleven’ van de 17e-eeuwse schilder Matthias Withoos (1627-1703). Museum Flehite in Amersfoort (de geboortestad van Withoos) en het Westfries Museum in Hoorn (de stad waar Withoos werkte en stierf) slaagden er gezamenlijk in dit topstuk van 17e-eeuwse fijnschilderkunst te bemachtigen op een veiling in Wenen.

Naast deze bijzondere werken kunt u onder meer de schilderijen ‘Twee kinderen in een landschap’,’Jongen met Paard’ en ‘Gezicht op de Oosterker’ bekijken. Ook kunt u twee aquarellen van de 17e-eeuwse schilder Herman Henstenburgh zien. Bij de geruchtmakende kustroof in 2005 werden nog twee werken van Henstenburgh gestolen. Wilt u meer informatie over al deze werken? Of wilt u meer weten over de tentoonstelling Koele Wateren? Kijk dan op www.wfm.nl.

Een oorlogsfregat en ander scheepsverkeer in stormachtig weer. Matthias Withoos Een oorlogsfregat en ander scheepsverkeer in stormachtig weer. Matthias Withoos
Haven van Hoorn. Mathia Withoos Haven van Hoorn. Mathia Withoos
Rechts de Haven van Hoorn. Matthias Withoos Rechts de Haven van Hoorn. Matthias Withoos
Zuiderzeedijk bij Schardam Zuiderzeedijk bij Schardam