Scheepstype in de 19de eeuw II.
Vaderlandsche Maatschappij voor Reederij en Koophandel.
Enkele oorlogsschepen voor Hoorn omstreeks 1810, vermoedelijk getekend door Pieter Aartsz Blaauw voor de Vaderlandsche Maatschappij. Rechts in het verschiet is het kerktorentje van Schardam te zien. Westfries Museum.
Zr.Ms. Raderstoomschip Curaçao.
Zr.Ms. Raderstoomschip Curaçao was gekocht van Engeland voor het pakketvaart op de Rijksdelen van Curaçao en Suriname. Het schip tussen en 1827-1830 heeft drie reizen naar de West, meest steeds onder stoom, met gemiddeld 6 kn. heeft gevaren. Naar het West was ca. 28 dagen en het Oost ca. 83 dagen.
( 6 Kn = 6 knopen = 6 zeemijlen/uur. 6 x 1,852 km/uur = 11,112 km/uur. Van Nederland naar de West was 4050 zeemijlen, per dag 6x24 = 144 zeemijlen 4050/144 ca. 28 dagen. Naar de Oost was 12.000 zeemijlen/144 ca. 83 dagen.)
Model van het kofschip, 1854.
Model van het kofschip, Aftien Smit,anoniem, 1854. Rijksmuseum.
- Meer platen van het kofschip in het URL (web adres) Vaarttips :
- Het uitleg van het kofschip wordt uit geleegd in de URL Vaarttips:
Het barkschip Argonaut.
Het barkschip Argonaut is een tekening in aquarel van Jacob Spin 1861.
Het zeil-raderstoomschip Willem de Eerste.
Het barkgetuigd schip vertrekt via het Marsdiep naar de Noordzee.
Bark Antonia 1876. Maritiem Digitaal NL
Model van een schroeframtorenschip.
In de laatste halve 19e eeuw werd de Nederlandse Zeemacht werden twee panterschepen aangeschaft. De Zr Ms Schorpioen werd in 1868 in Toulon gebouwd en Zr Ms Buffel de zusterschip werd gebouwd in Schotland.
Beide zijn schroef-ramstoomschepen.
De gewapens zijn zware ijzerenboeg van ca. 10 cm om te vijandelijke schepen te kunnen rammen. De schepen waren uitgerust met zware getrokken 23 cm kanonnen en een zware bepantsering. De rompen van de schepen hadden een gordelpantser van 15 centimeter en de geschuttorens, uitgerust met twee kanonnen, hadden een bepantsering van 30 centimeter.
Nog meer weten van deze pantserschepen:
De Blog naar Zr. Ms. Schorpioen
De Blog naar Zr. Ms. Buffel.
Zr. Ms. “Bonaire” schroefstoomschip van de Koninkle Marine.
Het schip Bonaire werd in 1876 op de werf Nederlandsche Stoomboot Maatschappij op Feijenoord te Rotterdam gebouwd. In 1877 is het schip bij de Koninklijke Marine in dienst gesteld als schroefstoomschip der vierde klasse.
Zr. Ms. Bonaire werd ingezet als oorlogsschip naar Caribisch gebied de Antillen te bewaken.
Het schip schroefstoomschip had driemastzeilschoener Bonaire was uitgerust met een bijzondere stoomgedrevenschroef.
In 1902 is de Bonaire uit de dienst genomen en werd in 1923 verbouwd als logementsschip. Het schip lag in Hellevoetsluis en Dordrecht daarna in Delfzijl als zeevaartschool Abel Tasman. Op de werf Scheepsreparatie (SRF) te Harlingen was het oude schip het droogdok niet mogelijk. Het Bonaire werd gesleept naar Den Helder waar het lege Dok 1 van de Oude Rijkswerf Willemsoord.
Het stichtingbonaire werkt aan het oude schip door restauratie de terug Bonaire verkrijgen zo als de oude Nederlandse Zeekracht de Koninklijke Marine in 1877.
In de stad Den Helder heeft nu al prachtige schip te zien in het Dok 1 van Willemsoord.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Volgende Blog: De haven van Hoorn in de 18de eeuw
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------