• Ontstaan van de Zuiderzee
  • Hoorn aan de Zuiderzee
  • Wester-en Oosterpolder
  • De Slag op de Zuiderzee
  • Scheepsbouw 1300-1900
  • Weeskinderen passie ontsluierd
  • De zakking van de stad
  • Zout en scheepshout
  • Holland ontdekt Australië
  • De Vrouwe Maria Jacoba
  • De veelzijdige J.J.Bilhamer
  • Milankovic parameters
  • Diagram Aarde en Klimaat
  • Drame op de Waddenzee
  • Henk van Woesik

De Slag op de Zuiderzee 1573

                                                                         (Door Henk van Woesik)

De Slag op de Zuiderzee waarin de graaf Bossu de zeeslag verliest. Afb. attributed to Romeyn de Hooghe, (1704-1706)  Rijksmuseum.

Voorgeschiedenis

Door de grote onrust en beeldenstorm die in Holland heerste werd door koning Philips II van Spanje de beruchte krijgsheer Alva naar Holland gezonden. Hij was door de koning benoemd als legerbevelhebber van het Spaanse leger in Holland en zou “dat landje met een volk van boter” wel even klein krijgen had hij gezegd bij zijn aanstelling. Toen hij in 1567 in Holland arriveerde werd hij aangesteld als landvoogd. Koning Philips II had inmiddels Maximiliaan de Hennin, graaf van Bossu, benoemd als stadhouder van Holland, Utrecht en Zeeland.

De Raad van Beroerten

Koning Filips II gaf een opdracht aan Alva op een kerkelijke rechtbank op te zetten, die controle moest uitvoeren of de naleving van de ettelijke plakkaten die bijna dagelijks werden afgekondigd en het uitvoeren van controle op kerkelijke aangelegenheden.  Alva was voorzitter van deze raad.

De Tachtigjarige Oorlog

De Tachtigjarige Oorlog begon met het bevel dat de Raad van Beroerten in 1568 deed uitgaan om stadhouder Willem van Oranje te arresteren.

Door het instelling van het nieuwe belastingstelsel de zogenaamde tiende, penning, was de boot aan, er ontstond een revolte tegen het Spaanse bewind.

Hoorn was in de ogen van het Spaanse bewind politiek onbetrouwbaar. Alva dreigde met het onderbrengen van een Spaans legioen in de stad en er was sprake van een strenge politieke controle. De geuzenvloot, onder bevel

Willem II van der Marck Lumey was om politiek redenen uit Engeland gezet, zwierf rond  op zee en maakte zich op om de Zuiderzeesteden te bezetten. Door storm en tegenwind verdaagde de vloot naar het zuiden. Hier werd bij verrassing De Brielle ingenomen. Na meerdere steden te hebben bevrijd, zeilden de geuzen nu richting Zuiderzee met het doel in het noorden een Oranjegezind bolwerk op te richten. Het toch al prinsgezinde Enkhuizen was het doel, hier werden de Watergeuzen zonder slag of stoot binnen gelaten. Enkhuizen werd de eerste bevrijde stad in het Noorderkwartier. Kort daarop schaarde Medemblik zich ook achter de prins.

De prins benoemde Diederik Sonoy tot gouverneur en aanvoerder van de watergeuzen over het Noorderkwartier. 

Nu was Hoorn aan de beurt 

Mede door de Spaangetrouwe burgemeesters en de angst om de enorme represailles die de stad zou krijgen bij mislukking van de opstand, twijfelde Hoorn nog sterk. Maar door de druk die de burgers uitoefenden op de stadsregering vooral toen de Enkhuizers voor de Oosterpoort waren verschenen, besloten de burgers van Hoorn zich achter Oranje te scharen, ze opende de poort. De burgemeesters van de stad vluchtten de stad uit. Bossu, het Spaanse leger en de Spaansgezinde regering het “Hof van Holland”, hadden zich inmiddels in Amsterdam gevestigd, vanuit hier werden aanvallen beraamd op het Noorderkwartier.

Ondertussen waren alle steden ten noorden van Amsterdam geus geworden. Rond Amsterdam werden schansen opgeworpen en een blokkade gelegd in het IJ. De Spaansgezinden gingen tot de aanval over, Haarlem was het eerste doel, de stad werd belegerd en heroverd.

Alkmaar wordt belegerd

Daarna was Alkmaar aan de beurt, de stad werd belegerd maar hield stand. De dreiging voor Hoorn werd groot, men bereidde zich  voor op de slag.

Inmiddels had Bossu in Amsterdam een grote vloot toegerust om over zee het Noorderkwartier aan te vallen. Na een hevig offensief moesten de schansen rond Amsterdam worden opgegeven waarbij veel geschut en kruit verloren ging. In verband met het dreigende gevaar over zee maar ook over land, werd in Hoorn krachtige maatregelen getroffen. In De Oosterkerk werd een geschutsgieterij ingericht. In en rond de stad werden inzamelingen gehouden om de stads-kanonnengieter Hendrik Trier van kanonnenspijs (brons = legering van koper en tin) te voorzien. Kandelaren, koperen hekken en kroonluchters uit de Grote Kerk en allerlei messing artikelen van de burgers werden ingezameld hiervoor. Met grote spoed werden er schepen geconfisqueerd  en bewapend tot zover dat mogelijk was. Na zeer korte tijd was de vloot, bestaande uit vele kleine en slecht bewapende schepen, gereed.


Bloggen:

  • De Slag.
  • De admiraal Bossu geeft zich over.

 

30 maart 2023

Blog

Westfries Museum nieuwe aanwinsten

Meer

Onthulling naam schip Willem Barentsz

Meer

De replica VOC-schip Duyfken is weer in de vaart

Meer

Scheepstypen in de 19de eeuw II

Meer

Scheepstypen in de 16de eeuw III

Meer

Meer nieuws

Contactgegevens

ZuiderZeeHoorn.nl - Henk van Woesik
Tel.

Deel deze pagina

Contact


  • ZuiderZeeHoorn.nl - Henk van Woesik
  • woesvanh@gmail.com

Zoeken


Copyright 2023 - ZuiderZeeHoorn.nl - Henk van Woesik
Inloggen | Sitehand - Professionele vormgeving | Ziber - Responsive of Adaptive?