Na de reparatie van de ernstig beschadigde ‘Duyfken’, opgelopen bij de slag met de Portugezen, voerde Willem Schouten met zijn schip nog enkele lokale handelsreizen uit. Hij verkende de ‘Baai van Jakarta’, waar later door ‘Jan Pieterszoon Coen’ de stad ‘Batavia’ werd gebouwd. Hij reisde langs de kust van Java onder andere naar Tuban. Hij haalde een lading kruidnagelen van Ternate en een lading nootmuskaat van Banda.
Handelsbetrekkingen.
Hierna kreeg hij de opdracht om de Indische wateren verder te verkennen en de mogelijkheden van handelsbetrekkingen met ‘Nova Guinea’ te ondezoeken. Deze ontdekkingsreizen leverden mede door tijdsgebrek verder geen resultaat op [I].
Onder de kust van Zuid-Afrika nabij Kaap Angulhas (Kaap der Naalden) werden het vlootverband uit elkaar geslagen door een zware storm.)
Later in het jaar 1602 moest Willem Schouten zich weer bij de retourvloot aansluiten voor de thuisvaart naar Holland.
Het ‘Duyfken’, bereikte in het vroege voorjaar van 1603 de thuishaven in Holland. De veel grotere schepen van de retourvloot arriveerden pas twee maanden later.
Inmiddels hadden alle acht compagnieën die op Oost-Indië hadden gevaren zich door toedoen van Johan van Oldenbarnevelt verenigd tot de Verenigde Oostindische Compagnie de VOC (1602). [II]
Wie was Willem Schouten.
Sinds zijn vertrek in 1601, vlak na het voor Hoorn zo rampzalige pestjaar 1599, had Willem Schouten de grote zeevaartkundige prestaties verricht. We kunnen wel stellen dat hij tot één van meest bekwame schippers van die tijd genoemd mag worden. Zijn naam en faam is ver de wereld verspreid en verbonden met de namen van eilanden, kapen en zeewegen die hij heeft ontdekt.[III] Deze Hoornse zeevaarder en ontdekkingsreiziger die door de kroniekschrijver Abbing ‘de Hoornse Columbus’ wordt genoemd heeft veel bijgedragen op het gebied van kennis van de zeevaartkunde op nationaal en internationaal niveau'. Het was niet voor niets dat Isaac Lemaire hem vroeg om de leiding van de navigatie op zich te nemen bij een expeditie die leidde tot het ontdekken van een nieuwe vaarweg naar Indië via Kaap Hoorn, maar dat is een ander verhaal.
[I] Wellicht heeft hij op deze reis het `Horn Island', dichtbij `Thuisday Island' - voor de kust van York - Australië, de naam van Hoorn gegeven. (hvw)
[II]Deze compagnieën waren: Compagnie van Verre, Middelburgse Compagnie, Veerse Compagnie, Oude Compagnie, Magellaanse Compagnie, Nieuwe Brabantse Compagnie, Verenigde Zeeuwse Compagnie en de Compagnie van Moucheron.
[III]Een reeks van namen die verbonden zijn met Willem Corneliszn. Schouten zijn oa. De `Schouten Islands' ten noorden van Nieuw Guinea, `Horn Islands' in de Stille Oceaan, `Willem Schouten Island’ en Passage bij Tasmanië (waarschijnlijk is Abel Tasman de naamgever hiervan)