• Ontstaan van de Zuiderzee
  • Hoorn aan de Zuiderzee
  • Wester-en Oosterpolder
  • De Slag op de Zuiderzee
  • Scheepsbouw 1300-1900
  • Weeskinderen passie ontsluierd
  • De zakking van de stad
  • Zout en scheepshout
  • Holland ontdekt Australië
  • De Vrouwe Maria Jacoba
  • De veelzijdige J.J.Bilhamer
  • Milankovic parameters
  • Diagram Aarde en Klimaat
  • Drame op de Waddenzee
  • Henk van Woesik

Zoutwinning in de delta van de rivier de Sado, Setubal, Portugal

Zoutwinning en scheepshout

Door Henk van Woesik juli 2000. (Bewerkt in juni 2013).

De  historie van de zouthandel.

Dit artikel gaat over zout, hoe het werd verkregen werd gezuiverd en zelfs de levensduur van schepen aanzienlijk verlengde.

Het zout was bij de Romeinen kostbaar.

Al in de tijd van de Romeinen was zout kostbaar. Het diende zelfs als betaalmiddel. Zo kregen soldaten hun soldij uitbetaald in zout, bet salarium, een woord dat nog voortleeft in ons woord salaris. Zout zou ook in later tijden een geliefd artikel blijven, als smaak versterker in kaas en boter en als onmisbaar conserveermiddel voor bet bewaren van vlees en haring. Hiervoor waren grote hoe­veelheden zout nodig.

Het haring kaken.

Ondanks het zouten kon haring maar kort bewaard worden. Dat veranderde in de loop van de 14e eeuw, toen  het haringkaken vanuit Willem Beukelszoon het haringkaken vanuit Schonen (1). meebracht naar ons land. De haring kon daardoor langer wor­den bewaard, met als gevolg dat de vraag naar haring groter werd. Toen Hoorn ook nog het grote haringnet breide en een groter buisschip ontwikkelde, werd haring gevangen bij de vleet.Zo kon de haring ons nationale voedsel door al deze ontwikkelingen nam de vraag naar zout toe. 

de haringbuis en het haringnet dat ingehaald wordt.  

De haring­industrie was groot.

De haring­industrie gebruikte grote hoeveel­heden, wel 1 ton zout per 5 ton haring. In 1575 was het totaalver­bruik aan zout in Nederland 46.200 ton. Hiervan werd 32% door de vishandel en 68% voor huishoudelijk gebruik toegepast, vooral voor het zouten van vlees.

Haring pakken en roken, Claes Jansz. Visscher (II), 1608, Rijksmuseum.

Haring pakken en roken bij de Haringpakkerstoren in ca.1600, Amsterdam.


 Noten:

(1). In de 14e eeuw was de Oostzee de plaats waar de haring zich op­hield. Deze werd door Hollanders verhandeld op een stukje land, Schonen (Skåne), aan de zuidwestkust van Zweden dat vroeger van Denmarken was. In de 15e eeuw trok de haring naar de Noordzee.


Ga naar de onderstaande link van de  blog  ‘Nederland haalt zout uit darinkdelven’. Verder staat  onder iedere blog  de link naar de volgende blog. De laatste blog brengt u weer terug naar het menu.


Bloggen:

  1. Nederland haalt zout uit darinkdelven

  2. Hoorn richt zich op transport van zout

  3. Holland haalt zout overzee

  4. Het conserveren van Scheepshout

  5. De waterschepen halen schoon water

  6. Zout en zeewater wordt pekel

  7. Het zieden van zout

  8. Stookvloeren, een houten bak en een scheepswerf

  9. Het einde van de zouthandel en zoutziederij       

 

30 maart 2023

Blog

Westfries Museum nieuwe aanwinsten

Meer

Onthulling naam schip Willem Barentsz

Meer

De replica VOC-schip Duyfken is weer in de vaart

Meer

Scheepstypen in de 19de eeuw II

Meer

Scheepstypen in de 16de eeuw III

Meer

Meer nieuws

Contactgegevens

ZuiderZeeHoorn.nl - Henk van Woesik
Tel.

Deel deze pagina

Contact


  • ZuiderZeeHoorn.nl - Henk van Woesik
  • woesvanh@gmail.com

Zoeken


Copyright 2023 - ZuiderZeeHoorn.nl - Henk van Woesik
Inloggen | Sitehand - Flexibele website | Ziber - Mobiele website met CMS